Jordanska menta

Menta koju smo dobili na poklon od jednog našeg stalnog kupca koji je porijeklom iz Jordana, pa smo je i nazvali Jordanska menta.

Jordanka menta

Kako u našoj proizvodnji rasadnika Vrt – Express imamo za sada dvije mente, menta piperita i menta akvatica (mojito) dodat ćemo i ovu za našu slijedeću sezonu. Za razliku od piperite ova ima listiće koji su puno postojaniji nakon što se ubere i ima vrlo zanimljiv miris. Ukoliko ste se sreli sa Libanonskom salatom imena tabuli salata, onda će Vas ova menta svojim mirisom i okusom odmah asocirati na to jelo. Tabuli salata je puna sitno nasjeckanih paradajzića, peršina, limunovog soka i puna ove mirisne mente, prava ljetna osvježavajuća salata!

Inače što se tiče uzgoja ponaša se kao i svaka druga menta. Jordanska menta traži dosta vode, sunce i ocjedito tlo. Kao i druge mente bolje ju je ne saditi u skupini s drugim aromatskom biljem, jer se brzo širi i zauzima prostor drugome bilju. Dobro podnosi uzgoj u loncu. To je višegodišnja biljka, po zimi nadzemni dio odumire, a u proljeće opet potjeraju novi izboji.

Nadamo se da ćete slijedeće godine uživati u jelima ili osvježavajućim pićima spravljenim s ovom mentom, Jordanska meta.

Hvala