Korijander – Coriandrum sativum

Korijander – Coriandrum sativum je biljka koja se koristi kao začin i dodatak mnogim jelima. Listovi  imaju specifičan miris. Korijander je  bogat proteinima, vitaminom C, eteričnim uljima (koristi se u proizvodnji parfema),  Korijander je prije svega pun zdravlja

Korijander

Korijander je koristan za oboljele od dijabetesa

Povećava izlučivanje inzulina i na taj način pomaže pravilnoj asimilaciji šećera u krvi.

Učinkovit je za smanjivanje kolesterola u krvi, suzbija nakupljanje kolesterola u krvnim žilama.

Korijander je prirodni kelat, na sebe veže toksine i teške metale i jedan je od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala.

Sadrži željezo pa je jako dobar u liječenju anemije. Mljeveni svježi korijander se može pomiješati sa maslinovim uljem i takav namaz se namaže na kruh.

Zbog posebnih eteričnih ulja koje sadrži pomaže pri reguliranju probave. Pogotovo je djelotvoran kod dijareje, pošto neki sastojci korijandera imaju antibakterijska svojstva.

Korijander osviježava dah, a uz to sastojci biljke imaju antimikrobno djelovanje koje sprječava stvaranje rana u ustima.

Pomaže uspostavljanju menstrualnog ciklusa i ublažava menstrualne bolove.

Bogat je antioksidantima, vitaminom A, vitaminom C, mineralima i eteričnim uljima koja usporavaju starenje oka i razvoja očnih bolesti te pomažu opuštanju očnih mišića.
Kod korijandera koristimo list i sjemenke. List se koristi svjež i najčešće se koristi u azijskoj i južnoameričkoj kuhinji. Sjeme se koristi više u europskoj kuhinji, (list ima specifičan miris pa mnogima treba neko vrijeme da se naviknu na njega) Naziv korijander potječe od grčke riječi koriannon, što znači stjenica, a vezano je upravo za specifičan miris listova.

Svježe lišće se dodaje u juhu, salatu i u razna jela. Ako se svježi nasjeckani list pomješa sa svježim nasjeckanim listom mente dobije se poseban okus.

Može se napraviti i pesto od korijandera. Izmješa se češnjak, svježi list od korijandera ( jedna šalica), 1-2 žlice limunovog soka, nekoliko žlica maslinovog ulja, sol po potrebi. Kada se sve dobro izmješa može se mazati i na kruh!

Šteta je ne uživati u dobrim i zdravim svojstvima korijadera! Biljka stvarno ima puno ljekovitih svojstva!