Mažuran – suho začinsko bilje

MAŽURAN – Da li je mažuran samo obično začinsko bilje ili ipak nešto više?!

1-suhi mazuran

Kada vam Slovenac dođe dva puta na štand tražiti baš ono suho začinsko bilje, mažuran, koji je kupio prošli mjesec znači da je to nešto posebno.

Kada taj isti Slovenac čeka cijelu sezonu da mi poberemo, osušimo i usitnimo naše začinsko bilje, među inim i mažuran, i ponovno dođe na štand i kupi suhi mažuran tu se ja nađem sva ponosna i ushićena i uopće sva sam si jako važna …
Ali kada taj isti Slovenac dođe odmah sutra dan sa svojim prijateljima i pokaže na moje suho začinsko bilje i na moj suhi mažuran da je to baš taj koji su oni kupili i da bi i prijatelji trebali kupiti, e onda meni već tratinčice počnu rasti na glavi i tu sam ja već uobražena!!


Origanum majorana (latinski naziv) – mažuran poznat je po svom dobrom učinku kod loše probave, grčeva, proljeva te pomanjkanja apetita. Pomaže kod glavobolje, možete raditi čajne pripravke mješavinom mažurana i matičnjaka Mellisa officinalis (latinski naziv).

Mažuran i kao svježa začinska biljka i kao suha začinska biljka svakako daje poseban okus jelima. Mesnim pečenjima, ribljim jelima, sirnim namazima, umacima, ubacite ga u šugo. Eksperimentirajte, sa mažuranom ne možete pogriješiti!