Priprema vrta za zimu

Ovih dana rasadnik Vrt-Express polako usporava sa svim svojim djelatnostima. Završili smo sa sadnjom maćuhica, tratinčica i potočnica za proljeće kao i sa rezidbom ukrasnog grmlja a kako se očekuju i hladniji dani vrijeme je da se izvrši  priprema vrta za zimu.

Priprema za zimu
Priprema za zimu – Vrt-Express

Kao prvo treba obaviti jesensku rezidbu svog ukrasnog grmlja. Vrt-Express preporuča da se zbog česte pojave niskih temperatura u veljači, kod rezidbe sada, uvijek na granama ostavi 1 do 2 pupa više. Višak drvene mase i višak pupova omogućava biljci da kod izrazito niskih temperatura zadrži dovoljno zdravih pupova. Na primjeru kod ruža, vidi se ponekad kako je dio oko orezanog dijela grane pocrnio a pup koji je tu bio, se osušio. No ispod tog dijela nalazit će se vjerojatno zeleni dio grančice s zdravim pupovima. Zato ako ste do sada rezali ruže npr. na 4 pupa, ovaj put orežite na 6, a višak ćete po svojoj procijeni orezati u proljeće.

Grmlje kao što su santoline sada možete orezati gotovo sve do zemlje, znači možete ukloniti oko 90% zelene mase, bez ikakvog straha jer će one potjerati na proljeće, formirajući popove ispod kore. Tako ćete izbjegnuti razvaljivanje santolina. Lavande, ružmarine, teucriume, spirea i sl. , sada u jesen pošišati i skidati do maksimum 50% lisne mase. Oleandere sada ne šišati, već u proljeće kada prođe opasnot od mrazeva. Svu živu ogradu isto sada možete porezati.

Vrijeme je da se vrt opljevi i dobro i grubo prekopa.

Alat s dugom drškom
Alat za okopavanje, Vrt-Express
Alat s kratkom drškom
Alat za pljevljenje, Vrt-Express

Prekopanu zemlju ne treba poravnavati, jer tako otvorena zemlja bolje upija zimsku vlagu i pravi rezervu vode koja će dobro doći tokom ljetnih mjeseci.

Kao priprema vrta za zimu  treba bilje koje je osjetljivije na mraz, a ne možete ga skloniti, dobro je zaštiti prekrivanjem ili umatanjem koristeći akrilnu foliju. O tome smo već pisali, ali samo kao potsjetnik, akrilna folija je vrlo lagana i s njom se vrlo lako radi.

Često se koristi za zamatanje citrusa, palmi, smokava, budleja, kao i kod uzgoja povrća na otvorenom.

Akrilna folija, Vrt-Express
Zaštita mandarine od mraza, Vrt-Express
Zaštita mandarine, Vrt-Express
Zaštita mandarine od mraza, Vrt-Express

Vrt- Express koristi akrilnu foliju za pokrivanje osjetljivijeg bilja kao što su razne salvie i cinerarie ili za proljetno cvijeće i ljetnice koje su posađene krajem zime.

Pokrivanje cvijeća Vrt-Express
Pokrivanje cvijeća akrilnom folijom Vrt-Express
Pokrivanje cvijeća Vrt-Express
Pokrivanje cvijeća akrilnom folijom, Vrt-Express

Razlika u temperaturi između gornjeg i dolnjeg sloja je oko 5 C, što je ponekad dovoljno da biljku zaštiti od mraza.

Pokrivanje cvijeća, Vrt-Express
Pokrivanje cvijeća akrilnom folijom , Vrt-Express

Kod priprema vrta za zimu ne smije se zaboraviti i na  za zimsku gnojidbu, naročito travnjaka upotrebom mineralnih gnojiva koji ima u formulaciji više fosfora, npr. NPK 7-14-21. Može se vršiti, ali bolje je krajem zime i gnojidba vrtnih gredica i cvjetnjaka s stajskim gnojivom, koji se posipa po površini i nakon nekog vremena ukopa u zemlju.

Treba osigurati stablašice i više grmlje upotrebom konopa i gumenih traka od jakog vjetra, naročito u priobalnom pojasu.

I na kraju , ukoliko imate automatski sustav za zaljevanje, vrijeme je da se sustav isprazni, kako ne bi došlo do pucanja cijevi i elektromagnetskih ventila. Ako programator ima baterije izvadite ih kako ne bi došlo do curenja i oštećenja kontakata.
Iako zima često izgleda dosadna, može se sadnjom različitog bilja koje ima šareno lišće ili zadržava plodove različitih boja tokom zime vrt malo oplemeniti i učiniti veselim.

Hvala