Rasadnik / Vrtni cenatr

Rasadnik Vrt-Express po zimi ne miruje i kako sam već prije napisao da treba paziti na zalijevanje tako je zima odlično vrijeme i za druge radove.
Kako većina ljudi nema rasadnik, već vrtove i okućnice, odnosno sobno bilje, pokušat ću povući paralele s našim radovima i radovima npr. u vrtu.
Ukoliko mislite da Vašim lončanicama treba promijeniti supstrat, onda je sada pravo vrijeme za to. Zima je period kratkog dana, znači zbog kraćeg dnevnog svjetla biljka usporava gotovo sve procese kao što su fotosinteza, rast, cvatnja i sl. Tako sada možete zamijeniti ili dodati Vašoj lončanici novi supstrat. Ne zaboraviti nakon toga biljku blago zaliti.

U vrtu na otvorenom, sada je vrijeme ukloniti sav mrtav i neželjeni biljni materijal, suhe grane i slično, a zemlja tamo gdje se može ,da se duboko prekopa. Tako ćemo omogućiti prodiranje vlage u dublje slojeve zemlje, koje će poslužiti kao akumulacija vode za suhe ljetne dane

Moja preporuka je da se prekopavanje vrši vilama za kopanje, jer se sa njima zemlja bolje usitnjuje, a ujedno se i vrši aeracija odnosno prozračivanje.
Dok tako prekopavate provjerite zemlju i uklonite sitne korove, jer oni su puno manje osjetljivi na niske temperature i dužinu dana, da Vam se ne desi da prvo što nikne na proljeće bude korov.

001- plastenici

Sada je vrijeme i za zimsku gnojidbu, tj. za mineralna gnojiva koja sadržavaju više fosfora. Npr 15-15-30 ili 7-14-21.

Bez obzira na plastenike koji formiraju naš rasadnik Vrt-Express, u njima po zimi može biti hladno. Zato mi za neko bilje koristimo akrilnu foliju. Akrilnom folijom pokrivamo cijele redove biljaka i tako ih štitimo od mraza.
Akrilnu foliju možete danas kupiti pri svakom većem trgovačkom centru, na vrtnom odjelu. Ona je vrlo praktična da s njom zaštitite i krošnje manjih stabala, npr limuna ili palme. Za vrtnu gredicu dovoljno je foliju raširiti i položiti poput plahte. Na rubove stavite koji kamen kako je vjetar ne bi odnio.
Pored tih poljoprivrednih radova naš rasadnik zahtjeva još jedan posao po zimi. Pospremanje. Tokom sezone često se skupi puno materijala koje nam je trebalo ili se potrošilo. Zato je sada vrijeme da se temeljno uklone svi stari lonci, izvrše razni popravci, pregleda i dobro očisti alat, da se pregleda svo sjeme da li je na suhom i da se sve što treba skloni od mraza i hladnoća i unese u topli prostor.
Kako biljke miruju po zimi tako nakon svega toga dolazi vrijeme da se i mi malo opustimo i odmorimo. Ipak povremeno pregledajte svoj vrt i lončanice, kako bi svi zadovoljni dočekali proljeće.
Ako imate neke komentare ili upite slobodno nas kontaktirajte na [email protected] ili posjetite naše stranice www.vrt-express.com
HVALA