Ružmarin –  Rosmarinus officinalis

Rasadnik Vrt – Express ima u svojoj ponudi i ružmarin ,  Rosmarinus officinalis , mediteransku biljku koja se kroz stoljeća spominje kao dekorativnu biljku ili kao biljku različitih svojstava i učinaka.

Ružmarin, Vrt - Express
Ružmarin , Vrt – Express

Ružmarin je biljka otporna na suho i slabe kvalitete tlo, podnosi posolicu, ljetne vrućine, a bez oštećenja podnosi mraz do -5C. Preporuča se da se uvijek na proljeće i jesen lagano okopa, da raste bez korova i eventualno pri gnojava gnojivima organskog porijekla (peletirani stajski gnoj).

Cvate kasnije u jesen, tokom zime i proljeće, sa sitnim ljubičastim cvjetovima koji privlače pčele.  Ružmarin ima tendenciju da u godinama rasta biljka u svom habitusu sve više ima drvenasti dio a sve manje zeleni dio stabljike. Zato se preporuča da se tokom godine nekoliko puta lagano poreže , kako bi se potaknuo rast novih mladih zelenih izbojaka. Naše iskustvo je da se ružmarin može orezivati krajem zime, kad prestane opasnot od mrazeva, tokom proljeća i na jesen.

Ne voli jače orezivanje tokom suhog i vrućeg ljeta, jer umjesto rasta novih izbojaka može doći do potpunog sušenja biljke.

Ružmarin se sadi u skupinama na  vrtne gredice, kao živa ograda ili pojedinačno. Mediteranski vrt ne bi bio vrt bez ružmarina, kao i mediteranska kuhinja i prehrana.

Još je William Shakespeare u svojoj drami Hamlet napisao da je ružmarin, biljka koja pomaže ljudima da bolje pamte.

Svježi i suhi listovi ružmarina upotrebljavaju se kao začin u mediteranskoj kuhinji, kako u glavnim jelima, tako i slasticama ili pićima.

Danas se od cvjetnih glava vrši destilacija esencijalnog ulja koji se korisi u kozmetičke i ljekovite svrhe. U pučkoj medicini koristi se u obliku ružmarinovoga vina za čišćenje krvi, omogućava bolju koncentraciju i pamćenje. Pojavljuje se danas na tržištu u obliku špirita odnosno rakiji, tinkture, macerati i sl.

Macerat ružmarina, Vrt - Express
Macerat ružmarina , Vrt-Express

Često se pri pripremi rakija mješa s drugim biljkama, ali svakako treba prije upotrebe i korištenja ovih pripravaka dobro se informirati o korisnim djelovanjima ali i o eventualnim nuspojavama.

Ružmarin je svakako biljka koja ima svoje mjesto u svakom vrtu ili parku, koja će uz malo pažnje dati puno zadovoljstva.