Vrt bez korova?

Vrt bez korova je neostvariv san svakog vrtlara, ali postoje načini i tehnike sadnje koje omogućavaju da  imamo vrt s vrlo malo korova. Nadamo se da će vam Vrt-Express pomoći s ovim člankom.

Sadnja u foliju
Vrt bez korova – Vrt-Express

Jedna od metoda je  gusta sadnja pokrivača tla ,kao što su cotoneaster, vinca, puzajući ružmarin, bršljan i neko drugo bilje. Te će se biljke s vremenom gusto razgranati i spriječavati će razvoj korovskog bilja. U međuvremenu trebati će pljeviti  pravovremeno jer će se korov pojavljivati sve dok se ne postigne željena gustoća, što znači nekoliko godina.

Druga metoda je pokrivanje površina između zasađenih biljaka  s 3-5 cm debelim slojem usitnjene kore drveta ili samo drva. ( pine bark i wood chip) Ovaj način se pokazao dobrim, ali treba uzeti u obzir da su to organski materijali koji s vremenom propadaju i da će ih kroz par godina trebati “osvježiti” s novim količinama. Zato se umjesto kore ili drveta ćesto koristi  obični riječni  obli šljunak ili ukrasni šljunak.

Treća metoda je kombinacija druge metode  i folije. Postoje razne agrofolije i građevinski tekstili koji se koriste u hortikulturi. Na slikama vidite način korištenja folije koja na sebi ima već izrezane rupe u koje se sade biljke.

Sadnja u foliju
Vrt bez korova – Vrt-Express

Kako takvim pokrivanjem površina smanjujemo mogućnost kvalitetnog zaljevanja, dobro je instalirati i kap po kap cijevi,prije polaganja folije, kako bi biljkama osigurali dostatnu količinu vode.

Kap po kap cijevi
Kap po kap cijevi , Vrt-Express

Može se koristiti i folija koja je dostupna u gotovo svakom građevinskom centru ili agrariji, koja je bez rupa, pa se škarama napravi procjep na željenom mjestu sadnje.

Folija s rupama
Folija s rupama za sadnju, Vrt-Express

Nakon što smo položili foliju, u rupe ili procjepe posadili željene biljke, sada pristupamo pokrivanju koristeći već prije spomenute materijale, koru od stabla, šljunak ili ukrasni šljunak.

Taj završni materijal može doći  i u različitim bojama što može pridonjeti različitom ugođaju vrta. Može biti interesatno i za boje u vrtu zimi (vidi blog: Boje u vrtu zimi).

Kako smo rekli već na početku vrt bez korova je neostvareni san svakog vrtlara.

Bez obzira na sve ove metode korov će se na kraju ipak pojaviti. Istina u vrlo maloj količini, ali pronaći će svoj put do zemlje u samom procjepu u foliji. S vremenom vjetar i kiša donijet će male količine zemlje u obliku prašine koja će se nataložiti po pokrovnom materijali pa će korov niknuti tu i tamo na šljunku ili ukrasnoj kori. Bez obzira što god radili korova se nikad nećete do kraja riješiti, ali ćete ga barem jako reducirati. Sretno