Odabir biljaka za živu ogradu

Vrtni centar; Vrt-Express
Vrtni centar; Vrt-Express, Poreč, rasadnik; Istra

Živa ograda je puno više od same ograde oko kuće. Ona je kao okvir slike, određuje vrt i daje mu osnovnu vizuru. Kroz nju se u vrt ulazi i kod nje vrt završava. Zato prilikom odabira biljaka za živu ogradu najbolje je posavjetovati se sa stručnim osobama.

Cupressocyparis leylandii, Vrt-Express, Vrtni Centar

Kao i svako bilje , živu ogradu najbolje je saditi u rano proljeće ili jesen. Ovisno o veličini vaze Vrt-express preporuča da se za sadnju žive ograde iskopa kanal , koji bi trebao biti duplo dublji i duplo širi od korijenove bale same sadnice. Šire ili dublje nije potrebno. Iz zemlje treba izdvojiti svo veće kamenje,sitniji šljunak ostaviti. Ako je zemlje teška i slabe kvalitete kod sadnje dodati humusno-tresetnog supstrata i izvšiti osnovnu gnojidbu. Za gnojidbu Vrt-Express preporuča peletirani stajski gnoj.

Živa ograda,Vrtni centar Vrt_express, Poreč

Ako je ograda dugačka preporučamo kod sadnje nategnuti uz kanal tanku žicu ili konop kao crtu vodilju pri sadnji. Posađenu živu ogradu dobro zaliti i ako je tlo dobro i ne previše ocjedito, dovoljno je zalijevati jednom tjedno dok se sadnice ne prime. Nakon toga ulavnom više nije potrbno zalijevati.

Photinia Vrt-express

Kod sadnje žive ograde Vrt-express vrtni centar; preporuča ne saditi biljke preblizu. U vrtnom centru dobit ćete informacije o tome kako biljka raste i koliko njoj prostora treba da bi pravilno rasla. Iako vam se kod sadnje učini da je razmak preveliki i da je ograda “šuplja”, treba uzeti u obzir da će se biljka kroz koju godinu razrasti i spojiti u jednu cjelinu. Jedino se ligustrum može saditi na manji razmak od 40 cm, ovisno o veličini sadnice ligustruma može i na manji razmak.

Ligustrum japonicum ; Vrt- express

Vrtni centar Vrt-Express; Poreč u svojoj ponudi ima slijedeće sadnice za živu ogradu: Photinia ( Fotinija ), Cupresscyparis leylandii, Ligustrum Japonicum , Ligustrum Ovalifolium; Prunus Laurocerasus (Lovor višnja) ; Eleagnus .

Pored navedenih sadnica za živu ogradu nudimo i sadnice za neformalnu živu ogradu kao što su : Nerium Oleander, Pittosporum tobira i Pyracntha.

Rasadnik Vrt-Express dati će vam i detaljne upute o vrstama biljaka koje se koriste za živu ogradu. Da li su listopadne ili ne? Četinjare ili ne? Kojom brzinom rastu i koliko prostora zanimaju? Na sva ta pitanja možete dobiti odgovor ako nas posjetite na našj adresi:

Vrt-Express ; Žbandaj 47, Poreč

Hvala!