Bosiljak – Ocimum basilicum

Rasadnik Vrt – Express  ima u svojoj ponudi Bosiljak , Ocimum basilicum kao  sadnice i kao rezano začinsko bilje.

Bosiljak

Bosiljak je sastavni dio mediteranske dijete odnosno kuhinje, iako svoje porijeklo vuče iz Indije. Bosiljak je jednogodišnja biljka koja se kod nas uspješno uzgaja na otvorenom, čim minimalne noćne temperature ne padaju ispod 5C .

Bosiljak je jako osjetljiv na niže temperature od 5C, gdje nakon vrlo kratkoj izloženosti takvim temperaturama ili niže, vrlo brzo pocrni i biljka se potpuno osuši.  S druge strane isto ne voli jako visoke temperature, više od 30C.

2-251F09E4

Kod uzgoja bosiljka treba znati da voli umjereno vlažno tlo, ne preteško i umjerenu gnojidbu. Može narasti u prosjeku oko 60 cm, a kako bi se se potaknuo rast mladih i svježih listova razvijenu biljku može se orezati povremeno malo jače, pa će potjerati novi izboji s novim lišćem. Tokom ljeta bosiljak treba zalijevati gotovo svaki dan, a nedostatak vode se vrlo lako uoči jer se listovi objese. Ukoliko je tlo dovoljno vlažno, a listovi su tokom dana ipak obješeni to može biti reakcija na visoke temperature. Takvu biljku treba ostaviti na miru do drugog dana, kada se ujutro vidi da li su se listovi digli ili ne. Ako nisu onda treba ipak zaliti.

Bosiljak crveni

Rasadnik Vrt – Express ima u svojoj proizvodnji i proizvodnju rezanog začinskog bilja, pa tako i bosiljka koji se kao svjež koristi u lokalnim turističikim objektima. Danas kad govorimo o zdravoj prehrani i hrani kao lijek, bosiljak je sigurno sastavni dio te priče.

Treba istači da bosiljak kao začinsku biljku koristimo u svježem stanju, list a može i stabljiku, a sušenjem se aroma gubi i do 90%. Zato ako želite imati svježi bosiljak i tokom hladnijih dana posadite ga u vazu i držite uz prozor u toplom prostoru.