Javor japanski – Acer

Japanski javor – Acer palmatum, jedna je od biljaka koja je svojom ljepotom očarala cijeli svijet. Vrt-Express u svojoj ponudi ima Japanski javor – Acer palmatum .

Japanski javor
Acer palmatum

U biljnom rodu Javor je jedno od stabala koje se ističe iznimnom ljepotom, naročitom bojom lišća koja se vrlo često mijenja tokom godišnjih doba.  Javor dolazi u obliku bonsai tipa , visokih ne više od jednog metra, sporog rasta,to su različiti tipovi japanskog javora, pa do stabala viših od 20 m, koji dosta brzo rastu i upotrebljavaju se za dobivanje soka koji se koristi u prehrani, Acer sacharinum i daju kvalitetnu drvnu građu. Uglavnom su sve biljke iz roda Acer listopadne.

Javor - Acer palmatum
acer palmatum list

Acer palmatum potječe iz Japana, Kine i  Koreje i broji mnoge kultivare. Danas se samo na području Japana može pronaći i više od dvije stotine kultivara, koji se razlikuju po boji i obliku debla, krošnje i boje lišća. Upravo je upotreba u vrtovima Japana naznačila ljepotu tih stabala i grmova, jer je često neka forma ukrasnog javora glavni element u njihovim vrtovima.

Acer palmatum -Japanski javor ima listove duge 5-10 cm, sastavljene od 5-11 režnjeva i oštro nazubljene. Acer na latinskom znači oštro. Voli tlo umjerene vlažnosti, ocjedito i kisele ili neutralne pH vrijednosti. Ima nježno lišće pa ga je dobro saditi u zavjetrini, jer od jakog vjetra lišće može posmeđiti. Podnosi dobro i mediteransku klimu , raste danas čak i u tropskom kraju. Podnosi i do – 30 C. Nakon jačeg mraza brzo gubi lišće.

Vrt-Express u svojoj ponudi ima nekoliko vrsta ukrasnog javora koji se mogu uklopiti u različite vrtove.

acer palmatum dissectum

Acer palmatum dissectum je stablo koje često dolazi u bonsai formi, kišobranaste je krošnje s granama koje rastu prema dolje. Boje variraju od zlatno žutih, zelenih do izrazito crvenih. Treba naglasiti da se glavna boja stabla pojačava sa jačanjem sunčevo svjetla, pa tako neki varijeteti od zelene-žute boje prelaze u crvenu tek tokom ljeta. Dissectum je japanski javor s vrlo nježnim lišćem, gotovo poput perja.

Acer atropuruperum je javor koji uvijek ima crveno lišće, raste kao malo stablo ili grm i varijeteti se mogu koristiti i za živu ogradu.

javor za živu ogradu
acer za živu ogradu

Vrt-Express ima i Acer palmatum koji raste kao malo stablo.

acer palmatum stablo
acer palmatum stablo

Ukoliko imate više pitanja vezano uz ovu temu molimo Vas da nas kontaktirate!