Oleander – Nerium Oleander

Zimzelena, mediteranska biljka bujne i duge cvatnje, cvijeta cijelo ljeto do jeseni. Cvijetovi mogu biti jednostruki ili dupli raznih boja i nijansi bijele boje, crvene, žute, purpurne, boje marelice. Neki od cvjetova su i mirisni. Naš rasadnik nudi veliki izbor sadnica Oleandera.

oleander bijeli 001-001

Oleander se koristi za sadnju u skupinama, kao slobodno rastuća živica ili kao soliterni grm. U krajevima sa toplijom zimskom klimom sadi se direktno u zemlju, a u kontinentalnim krajevima sa hladnijim zimama sadi se u velike posude pa je biljku potrebno zimi  pospremiti u topliju prostoriju.

oleander kao živa ograda 001-001
oleander kao živa ograda
oleander u posudi 001-001
oleander u posudi

Oleander treba vlažno tlo, što se vidi i iz imena Nerium koje dolazi od grčke riječi nerion – vlažan. U svom prirodnom staništu dolazi u vlažnim dolinama. Ljeto i jesen 2014 je bilo jako kišovito pa se moglo vidjeti po Poreču i okolici oleandere u punom cvatu, bili su puni cvjetova i dugo su cvjetali. Ako su posađeni u lonce treba im osigurati vlagu tokom od proljeća do jeseni, a zimi ih treba držati gotovo suhim. No istovremeno oleander je jako otporan na sušu, zbog duboko utonulih pora u listove koje na taj način onemogućavaju suvišni gubitak vode transpiracijom. Vrt-Express dat će Vam sve potrebne informacije u našem vrtnom centru.

Oleander je otporan na zagađenje, podnosi udare vjetra, posolicu, pa je jako pogodna biljka za Mediteranske krajeve, gradove, turističke objekte, kampove. Osim što bogato cvijeta baš ljeti i podnosi sve uvjete mediterana, veliku toleranciju na visoke temperature i izravno sunce, to je i zimzelena biljka pa su veliki zeleni grmovi ugodni za oko i zimi.

oleander zimi 001-001
oleander zimi

Ukoliko vam je grm oleandra postao previsok i širok u vrtu, a istovremeni “gol” odozdo, potrebno ga je porezati “do dna”! Na taj način se pomlađuje i na proljeće će potjerati puno novih izboja pri dnu stabla i bit će opet puni grm!

Od insekata koji napadaju oleander najčešće su lisne uši, te oleanderove štitaste uši. Štitaste uši imaju ljuskasti pokrov, ovalnog su oblika,isti im omogućava da prezime na biljci. I lisne i štitaste uši izlučuju mednu rosu pa su listovi oleandera ljepljivi i sjajni što pogoduje razvitku gljiva čađavica pa list pocrni. Ukoliko je biljka jače napadnuta zaostajat će u rastu, lišće počinje žutiti, odnosno pocrni i padne.

U posljednje vrijeme smo čuli klijente koji ne žele imati oleander u svome vrtu pošto je otrovan! Da, svi dijelovi oleandra, pogotovo kora i lišće su otrovni. Svježi, sušeni i kuhani. Nekada se kora oleandra, smrvljena u prah koristila kao otrov za miševe. No i kora i list su gorkog okusa pa životinje ne jedu listove oleandra. Zato je dobar kao živa ograda, jer ni koze ni ovce neće “obrstiti” tu živu ogradu. Iako je to poznata stvar, nije zabilježeno  trovanje oleandrom jer svojim izgledom ne privlači nikoga da jede listove, njegova privlačnost je u raskošnoj, bogatoj cvatnji, zbog toga se i uzgaja kroz stoljeća. I isto tako je poznato da se godinama sadi u vrlo napućenim mjestima kao što su turistički centri, kampovi, hoteli.

oleander roza 001-001
oleander roza
oleander narandžasti 001-001
oleander narandžasti

Za više informacija slobodno nas kontaktirajte ili posjetite naš rasadnik