Penjačice u vrtu

Rasadnik Vrt – Express ima u svojoj proizvodnji i ponudi ima različite vrste penjačica. Penjačice u vrtu svojom raznolikošću mogu unijeti različite hortikulturne elemente.

Petoprstna lozica, Parthenocissus quinquefolia, Vrt - Express
Lozica, Parthenocissus quinquefolia

To može biti boja lišća koja se mijenja tokom sezona, boja lišća koja je postojana tokom cijele godine, cvijeće koje je izrazito jake boje i mirisa, a izdignuto je u odnosu na ostali dio vrta, stvaranje osjećaja privatnosti, prekrivanje nekog dijela zida ili kuće koje je oku manje dopadljivo, jestivo voće i na kraju stvaranje hladovine. Veliki vrt, mali vrt, vrt na terasi ili balkonski vrt svaki vrt ima mjesto gdje se penjačice mogu upotrijebiti.

Wisteria, Glicinija bijela, Vrt - Express
Bijela Glicinija, Wisteria, Vrt- Express

Ponekad se iste penjačice može upotrijebiti i kao prekrivač tla pa onda  lijepo pada preko kamenjara ili visećih vaza.

Također o odabiru penjačice ovisi da li u vrtu postoje i neki strukturni elementi ili ne. Ako sadimo ruže penjačice ili petoprstnu lozicu treba nam za njih potpora, a ako sadimo bršljan ili troprstnu lozicu one će se same penjati po vertikalnoj površini ili pergoli.

Ruža penjačica, Vrt - Express
Ruža penjačica, Vrt – Express

Položaj sadnje i kvaliteta zemljišta jedan su od odlučujućih elemenata pri odabiru penjačice u vrtu. Ako želimo da nam zimski jasmin i ruže penjačice cvatu treba im sunca, a u polusjeni i sjeni rasti će bršljan i lozica.

Održavanje penjačica , jednom da su se dobro ukorijenile, uglavnom nije jako zahtjevno. Penjačice u vrtu koje se uzgajaju samo zbog lista, kao što je hedera ili lozica mogu se orezivati i više puta godišnje, a one koje cvatu treba poštivati vrijeme rezidbe kako bi se osigurao pravilni razvoj cvjetnih pupova. To se odnosi na ruže, jasmin i kiwi.

Iako se ističe da penjačice relativno brzo rastu, treba istači jedno neformalno pravilo, a to je da sve penjačice koje se ne uzgajaju zbog cvijeta, rastu, nakon što se ukorijene, brzo, a one koje cvatu relativno brzo.  U praksi bi to značilo da ako želite neku pergolu prekriti sa ružom penjačicom ili zimskim jasminom, trebat će vam oko 3-5 godina, pa je dobro uz njih posaditi i neku lozicu ili bršljan.

Žuta i crvena lonicera, Vrt - Express
Žuta i crvena lonicera

Uživajte u sadnji.