Živa ograda – neformalna

Želite li da živa ograda bude i nešto više od samog ukrasa, možda da uberete korisne plodove sa nje i napravite marmelade ili osvježavajući napitak , Vrt – Express Vam preporuča slijedeće.

Divlji šipak
Divlji šipak, Rosa canina, Vrt-Express

Kao prvo treba znati da kod sadnje ovakve žive ograde treba dopustiti da ona raste pomalo divlje, neformalna živa ograda, kako bi se izbjeglo često orezivanje. Tako ćemo dopustiti razvoj cvjetnih pupova i na kraju plodove koje želimo ubrati.

Većina biljaka , rasadnik Vrt-Express ih nažalost nema u proizvodnji, koju preporučamo za  ovu neformalnu živicu, raste kao grm ili nisko stablo. Ovisi o Vašem osobnom odabiru, ali uglavnom svo ovo bilje  ne traži neke specijalne uvjete rasta i nije jako podložno nekim bolestima ili nametnicima.

Tako preporučamo  divlji šipak ili divlja ruža ,( Rosa rugosa ili Rosa canina ), koja nakon cvatnje nosi puno crvenih šipaka. (vidi sliku gore)

Neformalna živa ograda može biti zasađena i od gloga, (Crategus), to je grm jako trnovit. Nosi plodove koji su izrazito zdravi za liječenje srčanih tegoba.

Glog      

U priobalnom  području često je sađena i žižula , (Ziziphus jujuba), koja raste kao grm visine 3-4 m .

Žižula
Žižula – Vrt-Express

Nosi plodove koji se jedu svježi, koriste u rakiji ili od kojih se mogu raditi marmelade. Za žižulu treba ipak reći da je malo osjetljivija na položaj, pa se ljudi ponekad žale da je sadnica uvenula nakon sadnje. Treba znati da voli lužnato tlo i nikako sjenoviti položaj. Jedna legenda kaže da je trnovita kruna koju je nosio Isus Krist, bila napravljena od žižule.

Jedna vrlo interesantna biljka je i lješnjak koji raste kao grm.

Lješnjak
Lješnjak, Corylus avellana – Vrt-Express

Pravilnim obrezivanjem može se postići željena gustoća pa će poslužiti kao neformalna živa ograda a o važnosti i kvaliteti plodova za našu ishranu (kao i svi orašasti plodovi ) ne treba ništa više reći, osim da se bez njih živjeti ne može.

Slično lješnjaku, živa ograda može biti djelomično zasađena i sa bazgom ( Sambucus nigra ) , od kojih se cvjetova radi vrlo osvježavajući sok, a od plodova marmelada.

Bazga
Bazga, Sambucus nigra- Vrt – Express

Zavisno od veličine i položaju terena koju želite ograditi s ovom neformalnom živom ogradom, rasadnik Vrt – Express, preporuča da se kod sadnje koristi više vrsta kako bi se na kraju dobila paleta raznih plodova koje možete koristiti za dobivanje osvježavajućih napitaka, marmelada ili pripravaka za liječenje različitih tegoba. Tako već pored već navedenih možete posaditi i Trninu (Prunus spinosa) divlju šlivu, Drijen (Cornus mas), Ukrasnu dunju (Chaenomeles ) i slično bilje.

Uživajte u sadnji.