Korov u vrtu

Najbrže što raste u proljeće u vrtu je korov. Korov u vrtu je prezimio sve hladnoće, sve mrazeve, snjegove, poplave i ostale nepogodne pojave.

pirika u lavandi

I sad je njegovo vrijeme bujanja, rasta i širenje. Trenutno vlage ima dosta, topline sasvim koliko im treba i korov u vrtu buja. Korijen mu se širi, listovi rastu, radi cvjetove, koji će kasnije napraviti sjeme i širenje korova ide nesmetano.

Sada je pravo vrijeme za pljevljenje vrtova i izbacivanje korova iz zemlje. Svakako pazite da iščupate korov sa korijenom, jer ako samo odstranite zelene listove, a korijen ostane u zemlji, vrlo brzo izrasti će novi listovi i opet sve krene ispočetka.
Korov sa velikim, širokim listovima možete lako isčupati sa vilama, i to možete pojedinačno čupati ukoliko ih imate u travnjaku, odnosno cvjetnim gredicama. Isto tako ako imate biljke posađene u vaze, isčupajte sav korov sada dok je još mali, jer ubrzo može zagušti biljku.
Kod korova koji se širi korijenovim vriježama malo je drugačije. Tu treba malo više vremena i truda.

pirika 2
pirika - korijen

Pirika je jedan od stvarno dosadnih, invazivnih korova baš zbog svog rasta korijena. Ako vam se pirika pojavi u cvjetnim gredicama onda valja prekopati cijelu gredicu sa malom motikom. Naravno pazite na cvijeće, ukrasne biljke i lukovice ako ih imate u zemlji. Nakon prekopavanja sa rukom izvadite svu piriku koju možete. I sav njezin korijen. On raste na široko i duboko i ukoliko ostane i mali komadić korijena u zemlji, pirika će se opet proširiti.
Jednako tako ako vidite piriku u teglici sa cvijetom, odnosno ukrasnom biljkom, treba piriku ukloniti. Najbolje bi bilo ako možete cijelu biljku izvaditi i ako se pirika raširila skroz okolo, sve to izvaditi iz zemlje i baciti.
Drugi korov koji je jako čest pogotovo u teglicama sa cvijećem, je sitnolisna crvena djetelina.

crvena djetelina

Njezina karakteristika je ta da radi jako duboko korijenje i zato ju je teško istrijebiti. Velika je vjerojatnost da će dio korijenčića ostati u zemlji i zato stvarno treba biti uporan. Ako pljevite gredice u vrtu, dobro prekopajte i rukom sve izvadite, a ako naiđete na tu djetelinu u teglici sa biljkom isto se potrudite da cijeli korijen izvučete van.

korijen djeteline

Ta djetelina radi sitne žute cvjetiće i izgleda simpatično, ali cvijet napravi mali plodić koji je prepun sitnih sjemenki. I u ljeti kad su visoke temperature taj plodić se samo rasprsne i sjemenke polete svuda. Ako se nađete slučajno blizu te djeteline kada pucaju plodići,  sjemenke vas pogode u lice i to osjetite!

Korov u proljeće stvarno zna biti naporan, ali sad je pravo vrijeme da ga se riješite iz vrta, cvjetnih gredica i ukrasnih vaza. Tako da tokom proljeća možete uživati u svom vrtu i gledati kako nesmetano rastu biljke koje ste posadili.