Proljetno plijevljenje vrta

Kako smo već pisali, proljeće u vrtu znači i biljni rast, a što najbrže raste od svega? To je svakako korov, koje svakom vrtlaru ne daje vremena za opuštanje. I kada proljeće u vrtu započne treba nam i alat za pljevljenje!

korov u vilici

Ovdje smo sada istaknuli nekoliko osnovnog alata koje Vam je potrebno za brzo i učinkovito pljevljenje. Tako smo alat podijelili na kratki alat (vidi na slici)., i alat sa dugom drškom (na drugoj slici).

alat sa kratkom drškom

 Od tog kratkog alata preporučamo ovu vilicu za plijevljenje, koja ima na sebi jedno koljeno ( više izgleda kao trbuh nekog pivopije) koje Vam omogućava da čak iz travnjaka bez puno muke iščupate i jači korov s njegovim korijenom. Radi na principu poluge pa sa lakoćom izvuče korov sa korijenom iz zemlje.

Lopatice su jako zgodne za izvlačenje nekog većeg korova koji ima veći korijen. Isto tako su pogodne ako želite neko manju biljku izvući iz zemlje i premjestiti je negdje drugdje u vrtu. Ili za vađenje lukovica. Isto tako puno puta ćete kod pljevljenja htjeti neku biljku razdvojiti na dva dijela i rasaditi i tu će Vam ova lopatica biti od velike pomoći.

U drugu grupu spada alat za pljevljenje s dugom drškom.

alat sa dugom drškom

Obavezno preporučamo proljetno pljevljenje vrtnih gredica obaviti s vilama za prekopavanje. S njima ćete lako izvaditi veći korov, zemlju preokrenuti i u isto vrijeme prozračiti i razrahliti.

Za manje ili uže prostore koristite motiku s vilicom na jednoj strani, a ako trebate nešto ostrugati npr. mahovinu za to će Vam dobro poslužiti strugač.

Pored alata oboružajte se strpljenjem i voljom, pa će Vam vaš vrt uzvratiti toplinom  i ljepotom.

HVALA!