Zimski jasmin – Rhyncospermum Jasminoides

Jedna od zahvalnijih vrsta jasmina – zimzeleni jasmin / zimski jasmin latinskog naziva: Rhinospermum jasminoides. Mnogi ga zovu zimski jasmin, iako pravi zimski jasmin izleda drukačije, baš zato što mu lišće ne otpadne zimi.

Zimski jasmin
Zimski jasmin- Rhinospermum jasminoides

Zimski jasmin / zimzeleni jasmin je sve popularnija penjačica. Sadi se i prezimljuje i u obalnom i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Prezimljuje i u području poznatom po hladnim i dugim zimama, u Gorskom Kotaru! Ne voli snijeg na listu što može dovesti do jačeg oštećenja lista, također ne voli kombinaciju jakog sjevernog vjetra i mraza. Ako biljka tada nastrada treba ostaviti vremena u proljeće sve do početka Lipnja , kada uglavnom potjera novi list.  Zimi  listovi dobiju crvenkastu boju, da bi se na proljeće cijela biljka zazelenila. Cvijeta u 5 i 6,  mjesecu,ponekad i kasnije, ovisno o toplim temperaturama područja gdje je zasađen. Cvijet mu je bijele boje i intenzivnog slatkastog mirisa.

Zimski jasmin
Zimski jasmin – cvijet / Rhinospermum jasminoides
Zimski jasmin zimi- Rhinospermum jasminoides winter look
Zimski jasmin zimi- Rhinospermum jasminoides winter look

Zimski jasmin je penjačica kojoj treba potpora za rast. Lagano se sama omota oko stupa, pergole ili slične potpore. Ukoliko se sadi uz neki zid i želite njome brzo  pokriti veliku površinu zida možete joj pomoći da se širi tako da stavite običnu zelenu mrežu na zid. To će biljci pomoći da se prije raširi na sve strane! Listovi su sitni i kožasti, tvrdi, kada se otkinu biljka pušta bijeli sok. Iako je zimski jasmin / zimzeleni jasmin penjačica jako je dobar i kao pokrivač tla. Dakle vrlo brzo pokriva velike površine. ravne ili pokose. Sadi se na razmak od 2 m zbog svog brzog rasta. Da bi biljka što dulje cvjetala, sadi se na sunčanim položajima. Podnosi i polusjenu samo što onda kasnije procvijeta i ne cvijeta tako dugo kao što cvijeta na otvorenim sunčanim položajima.

To je penjačica koja ne traži posebnu vrstu tla niti posebnu njegu. Dobro ga je preventivno pošpricati protiv lisnih ušiju.Pomiješati sa uljnom emulzijom pošto su listovi glatki tako da sredstvo bolje prione za list. Osim toga tako bolje uklanja i štitaste uši koje se znaju pojaviti na jasminu. Dobro raste i u ukrasnim vazama i tu mu treba dodavati jednom godišnje malo prihrane.

Zimzeleni jasmin / zimski jasmin u kamenu - Rhinospermum jasminoides
Zimzeleni jasmin / zimski jasmin u kamenu – Rhinospermum jasminoides

Upravo zbog toga je jako popularan za sadnju u lonce oko kafića, restorana, terasa pošto brzo raste, daje privatnost tokom cijele godine i jako lijepo miriše u doba cvijetanja.

Isto tako zimzeleni jasmin / zimski jasmin se lijepo uklapa i sa drugim biljkama, npr Pustinjskom ružom (Delosperma cooperii)

zimzeleni jasmin / zimski jasmin u kombinaciji sa pustinjskom ružom
zimzeleni jasmin / zimski jasmin u kombinaciji sa pustinjskom ružom
Rhinospermum jasminoides & Delosperma cooperii
Rhinospermum jasminoides & Delosperma cooperii

Rasadnik Vrt-express ima u ponudi razne visine zimzelenog jasmina / zimskog jasmina. Dođite i pogledajte!

Hvala