Boje u vrtu zimi

Vrt-Express u svojoj ponudi ima ukrasno bilje koje uglavnom svojim šarenim lišćem, može svaki vrt obojati i tokom zime. Vrt u zimi ne mora biti tužan i dosadan.

Šarene trajnice zimi
Šarene trajnice daju boju svojim lišćem i zimi

Često se dešava da su vrtovi uglavnom zelene i sivo-zelene boje i da se kod planiranja sadnje nije uzelo u obzir kako bilje izgleda tokom cijele godine. Naročito je to problem gdje se uglavnom sade četinjače i onda se negdje u vrtu ostavi mjesto za sadnju ruža. Ništa nije loše u tome, osim što u jesen kad ruže više ne cvatu i izgube svo lišće , u vrtu ostaje zelena boja i ništa drugo.

I kod nas na moru kod sadnje prevladavaju biljke kao što se lavande, santoline, smilje, cinerarie i salvie, a za živu ogradu četinjare , lovor višnja i ligustrum. Ako gledamo boje to su opet zelena i siva.

Rasadnik Vrt-Express zato često savjetuje kupce da sadnjom bilja koje ima šareno lišće, kao što je Vinca major , koja ima bijelo- zeleno lišće,

Šarena vinca
Vinca sa svojim šarenim lišćem obojiti će svaki vrt

Evonimus  japonicum koje ima žuto-zeleno lišće,

Evonimus , Vrt-Express
Evonimus ima žuto-zeleno lišće, Vrt-Express

Salvia žuto-zelena

Kadulja s šarenim lišćem
Salvia (kadulja) s šarenim lišćem, Vrt-Express

i to sadnjom u grupe ili obrube gredica oplemene svoj vrt. Treba tu naglasiti da kako bi se postigao željeni efekt treba saditi to bilje u grupe od barem 5 biljaka ili više, ili u obrube  dužim od 1 metra. Sadnjom samo jedne takve biljke neće se u konaćnici dobiti ništa jer će se ona izgubiti u prevladavajućoj zeleno -sivoj boji, već boje u vrtu zimi moraju biti istaknute sadnjom većeg broja bilja sa šarenim lišćem.

Vrt -Express savjetuje i bilje čija se istinska vrijednost iskazuje tek u jesen i zimi. Već smo u tom kontekstu spominjali Pyracanthu coccineu, koja u kasnu jesen nosi masu žutih, narađastih ili crvenih bobica koje se kao takve zadržavaju dobrim dijelom zime. Ljepo orezana Pyracantha živica vrlo je atraktivna u vrtu u zimi i predmet upita u našem rasadniku.

Živa ograda - Pyracantha
Pyracantha kao živa ograda vrlo atraktivna zimi, Vrt-Express

Biljka je čvrsta i postojana, pravilnim orezivanjem (vidi naš prijašnji blog o živoj ogradi) može se postići vrlo gusti rast a i zbog dugog trnja može poslužiti kao ograda oko kuće ili poslovnog objekta toliko gusta da se kroz nju neće usuditi provući niti mačka.

Sadnjom šarenog bršljana zima u vrtu može se obojiti žuto-zelenom ili bijelo-zelenom bojom zidovi ili ograde od pletera

Šareni bršljan
Šareni bršljan (Hedera) vrlo atraktivan tokom cijele zime, Vrt-Express

ili crvenom bojom   u jesen sadnjom peterolisne lozice .

Peterolisna lozica
Peterolisna lozica crvene boje, Vrt-Express

Također svojim bobicama obojati će nam vrt i Cotoneaster,

Crvene bobice Cotoneastera
Cotoneaster će svojim bobicama obojati naš vrt zimi, Vrt-Express

kao i crvena ljubičasta salvia kao i  euvonimus europea koji po zimi ima crveno lišće .

Zato prije sadnje vrta ( vidi blog; Koji je vrt pravi  za mene?) raspitajte se u svom lokalnom rasadniku koje vrste gdje i kako saditi, kako bi Vam vrtu pružao istinski užitak tokom cijele godine.

Hvala