Lavanda u zimi: orezivanje

neorezana lavanda

Lavanda, prije hladnih zimskih dana  spremna je za rezidbu. Kako želimo da nakon rezidbe nema više puno novog rasta , preporučam da se rezidba izvrši krajem listopada ili najkasnije početkom studenog.  Lavanda je tokom jeseni završila sa svojom drugom cvatnjom i sada je vrijeme da se jače oreže. 

Kako je do sada već jako izrasla treba lavandi skinuti dvije trećine nadzemnog dijela, ali pri tom paziti da ostane nešto svježeg lišća.

orezana lavanda

Tako orezana lavanda spremna je za zimsko mirovanje tokom kojeg će se ispod kore razviti pupovi koji će u proljeće potjerati i razviti nove grane i cvjetne pupove.

Ovo pravilo vrijedi kako u zatvorenom prostoru kao kod nas u rasadniku tako i za vani posađene biljke na otvorenome.  Takvom rezidbom lavande, odgađamo razvoj drvenastog dijela biljke, koje će ipak na kraju prevagnuti, kroz jedno 7 godina – 10 godina, kada je vrijeme da se sadnica zamjeni s novom.

Ukoliko niste stigli lavandu orezati do kraja 10-tog mjeseca, da li ćete to uraditi u 11-tom ovisi o zemljopisnom položaju, odnosno da li postoji opasnost od jutarnjih zimskih mrazeva?  Nikako ne smijemo izlagati svježe orezane grane niskim temperaturama  jer može doći do oštećenja koja u konačnici mogu dovesti do uginuća biljke. Bolje je tada ostaviti rezidbu za rano proljeće.

Ovakva rezidba odgovara uglavnom svim lavandama osim Lavanda angustifolia hidcote, tzv. mini lavanda. Kod hidcote lavande ne skidamo više od 50% nadzemnog dijela.