Menta / Metvica

Menta / Metvica je već toliko poznato začinsko bilje da je jako teško napisati nešto novo. U Vrt – Expressu uzgajamo za sada dvije vrste mente.
Mentha piperita – paprena menta. Ima izdužene listove, tamnije boje. Cvjetovi su ružičasti izduženi. Koristi se kao začinsko bilje, kao ljekovita biljka, za čajne pripravke, dodaje se čokoladi, salatama. Možda se malo zna da je menta jako dobra i kao medonosna biljka. Stoga je korisna biljka i pčelarima.
Nama je menta glavni sastojak u proljetno-ljetnom sendviču! Baš osvježi i daje poseban okus cijelom zalogaju! Listiće mente dodajemo i ljetnim salatama. Menta paprena se koristi puno u kulinarstvu. Englezi rado jedu janjetinu sa sosom od mente. U Kanadi i Australiji je popularan žele od mente koji klinci rado jedu.
Poznata je libanonska salata „Tabuli „, osvježavajuća i jako zdrava, gdje su glavni sastojci peršin i menta. Čajni napitci od mente smiruju i jačaju živce. Menta liječi nervozu, nesanicu, drhtavicu. Korisna je i protiv grčeva u probavnom sustavu.

menta za mojito
1-menta za mojito

Mentha pulegium – barska menta(Mentha aquatica – vodena menta), kaže latinsko ime.

None reču da je to domača istarska menta. A svi ostali kažu da je to prava menta za mojito koktele. Mi smo su ju zato prozvali Mohito menta! I ta menta se kod nas najviše koristi kao svježe rezano začinsko bilje.

Raste po istarskim kortama, nonice se i žale da im raste kao korov. Jednom kad se primi raste brzo, širi se vriježama i može izniknuti i po metar dalje od mjesta gdje ste ju posadili. Ako to ne želite, posadite ju u veću posudu i tako ćete je moći držati pod kontrolom.

Svakako je zanimljiva fureštima kada prođu pored velikog grma pa im menta zaškaklja nosnice! Ima stvarno jaki miris, osvježavajući i ljudi to vole.
Koristi se u barovima i restauranima ljeti za „mojito koktele“. Nisam osobno još probala taj koktel, valjda spadam u one starinske osobe pa mi je ljeti najdraža hladna piva ili duga hladna bevanda. Ali svi koji su pili Mojito kažu da je super!
Menta zimi izgleda kao da se sva smrznula i osušila, ali to se ona samo tako štiti od zime.

1-Fotografija0081
1-Fotografija0083

Nemojte još odustajati od nje, pustit će nove listove čim malo otopli. Zimi joj znaju listovi bisti manji i crvenkaste boje ali sa proljećem se sva zazeleni i novi listovi budu veliki. Menta traži dosta vode i ljeti je treba redovito zaljevati.