Pirakanta – Pyracantha coccinea

Rasadnik Vrt-Express u svojoj ponudi nudi i Pyracantha coccinea , poznatu kao Pirakanta ili Vatreni trn

Pyracantha coccinea, Piraknta - Vrt-Express
Pyracantha coccinea, Piraknta – Vrt-Express

Kako njoj i samo ime  govori Vatreni trn- Pirakanta je zimzelen i poluzimzelen grm, uglavnom s dugim trnjem, visoko do 2 m, a ponekad i do 6 m. Listovi su spiralni na kratkim peteljkama.

Manje je poznato da pirakanta ima sitne bijele cvjetove koje u doba cvatnje, proljeće, može prekriti cijelu biljku.

Pyracantha coccinea Vrt-express
Pirakanta u cvatu, Vrt-Express

Može se povući neka sličnost između Vatrenog trna i Dunjarice, (Cotoneaster), po izgledu cvijeta i plodovima.

Pyracantha coccinea je vrsta otporna na sušu, može rasti na vrlo kamenitim i suhim terenima. Ne bira vrstu zemljišta, pa će rasti i na vapnenastom tlu. Također je pogodna za sadnju na nagnutim terenima. Ipak treba imati na umu da svaka biljka voli dodatno zalijevanje ili neku vrtsu osnovne gnojidbe, pa ako imate mogućnost možda u proljeće ukopati malo zrelog  ili peletiranog stajskog gnoja.

Može se saditi na sunčanom ili polusjenovitom položaju, dobro podnosi mraz a da bi se postigao gusti rast treba je orezivati u kasnu zimu ili rano proljeće. Vrlo dobro podnosi rezidbu.

U slučaju jako niskih temperatura popračenih snjegom može doći do štete na lišću u obliku smrzotina, gdje će biljka u proljeće vrlo brzo potjerati  novo lišće. Slično se može desiti i nakon ekstremno suhih perioda, gdje će biljka već nakon prve kiše potjerati nove izbojke i lišće.

Pyracantha u živoj ogradi, rasadnik Vrt-Express
Pyracantha u živoj ogradi, rasadnik Vrt-Express

Ovu biljku u narodu zovu Vatreni trn jer na svojim granama nosi trnje dužine od 1 do 1,5 cm . Pyracantha posađena kao neformalna živica, redovno orezivana i da nije skučena može stvoriti vrlo gustu živu ogradu, tvrdu i otpornu, kroz koju se neće usuditi provući ni sitne životinje, (mačka i sl.).Ukoliko  je posađena uz zid kuće trebat će je redovno orezivati i može se školovati da raste plosnato, ali će zasigurno biti manje gusta. Može se saditi i kao soliter.

Rekli smo na početku da  je njezina glavna atrakcija narančaste ili crvene boje bobice , (plodovi) koje biljka nosi na sebi od listopada pa sve do siječnja ( od 10 do 1.-vog mjeseca).  Tako tokom zime unosi boje u vrt ili park.

Rasadnik Vrt-Express u svojoj proizvodnji ima Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’ koja ima narančaste bobice a od slijedeće sezone imat ćemo u ponudi i Pyracantha atalantoides , vatreni trn s crvenim bobicama.

Hvala