Salvia x superba

Salvia superba je još jedna biljka koju ćemo uvrstiti u proizvodnju za rasadnik Vrt – Express, u sezoni 2014.godine. To je još jedna od ukrasnih salvia. Ova salvia je hibrid (Salvia x superba) koja se danas često upotrebljava za sadnju javnih nasada, u parkovima, ukrasnim gredicama oko hotela, kod nas u Poreču često na rotorima ili u privatnim vrtovima. Odlična je i za sadnju uz rub cvjetne gredice, ali treba znati da je visina biljke kad se u potpunosti razvije 40-50 cm, pa treba paziti da ne zasjeni neko drugo bilje.

Ako se Salvia superba ostavi na istom mjestu da raste i više godina,  nakon 4-5 godina može dosegnuti visinu od čak jednog metra i pokrivati oko pola metra kvadratnog površine. Kod sadnje je treba saditi na razmak od oko 25 – 30 cm i saditi u manjim ili većim grupama. Kako se vidi na slici biljka naraste u mali grm, pa je nije preporučeno gušće saditi.

salvia superba

Nije interesantna kao soliter , već do izražaja Salvia superba najviše dolazi kad je posađena u masi. Tada njena ljubičasta boja, cvjetova koji su dugi i do 12 cm dolazi do punog sjaja i može se primjetiti iz veće udaljenosti. Ponekad je ljudi znaju čak zamjeniti i s lavandom. Salvia superba je višegodišnja biljka , koja najbolje uspijeva ako se posadi na sunčano mjesto , u tlo bogato humusom ali i da je ocjedito. Nije previše osjetljiva na neke bolesti, no mogu je napasti puževi i skakavci. Kao i druge salvie i kod Salvie superbe mirišu listovi.

Listovi su tokom sezone stalno zelene boje. Kako bi se cvatnja produžila do kasno u Jesen, poželjno je uklanjati  stare cvjetne stapke i cvjetove. Tako se može postići da cvate od kasnog proljeća do kasne jeseni. Pojavom nižih temperatura i kraćeg dnevnog svjetlja, ubrzo prestaje cvatnja. Cvjetne stavke se suše a uskoro i cijela biljka u nadzemnom dijelu gubi svoju boju i ubrzo kao takva nestaje. U priobalju gdje se uglavnom sadi , ne treba je tokom zime pokrivati, ali treba označiti mjesto gdje se biljka nalazi, jer u proljeće nije jedna od biljaka koja brzo potjera, pa se neupućenim vrtlarima desi da prekopaju tu površinu i izbace korijenje misleći da Salvia superba nije preživjela. Malo više temperature kasnijeg proljeća nagnat će korijenje da potjera nadzemu stabljiku i prvo lišće i sa dovoljno vlage uskoro ćemo na istom mjestu imati pregršt novih biljaka.

salvia superba